maanantai 12. toukokuuta 2014

Suklaata sänkyynPienet innokkaat jalat tepsuttivat aamulla sängyn viereen tohisemaan herätystä ja sitä kuinka äidin pitäisi nyt tulla aamupalalle. Keittiöstä kantautuvat äänet saivat minut kuitenkin epäilemään kutsun pätevyyttä. Pienet jalat palasivat keittiöön selittäen isille, kuinka hän herätti äidin ja pyysi syömään. Isi vastauksesta kävi kuitenkin ilmi, että olisi ehkä paras pysyä peiton alla vielä hetkinen. Samat pienet innokkaat jalat olivat minua vastassa koulusta tullessani, muistaakseni keskiviikkona. ”Äitienpäiväää! Yllätyyyys!”, raikasi pihan poikki avonaisesta ulko-ovesta minun ollessa vielä tien puolella. Ovelle päästyäni minulle kuiskattiin kuinka hänellä on minulle salaisuus, että tule katsomaan. Kortti kuulemma. Isin kanssa tehty sopimus siitä, että päiväkodissa tehty kortti odottaisi viikonloppuun oli kuitenkin sen verran pätevä, että aihe maltettiin jättää siltä erää sikseen.
Hetken päästä pienet jalat palasivat kortin kanssa, isin seuratessa vanavedessä tarjotinta kantaen. Sain superhienon ensimmäisen äitienpäiväkorttini (snif!), haleja, suukkoja, tunnustusta ja herkkuja sänkyyn.  Tarjottimelta löytyi Mokkamestareiden suklaakahvia, jättipaahtis niin kuin minä siitä pidän, mansikoita, suklaata ja keksiä. Kahvi sekä suklaa olivat itselleni uusia tuttavuuksia, joista ei enää paluutta ole. Nam! Mies tietää mun maun.

 


Tasan neljä vuotta sitten, juurikin äitienpäivän aamuna, istuimme miehen kanssa olohuoneen sohvilla vastakkain, toisiamme tuijottaen. Päässä surisi tuhat ajatusta ja kuitenkaan ei mitään järkevää. Suupielet kääntyivät kuin väkisin paljon merkitsevään hymyyn. Teki mieli kiljua onnesta ja vähän kauhustakin, sillä olimme juuri nähneet kovin odotetut kaksi viivaa testitikussa.

Ystävä, jonka suloisella lapsella on myös meneillään herkullinen uhma-ikä, laittoi aamulla viestissä kauniin ja osuvan pätkän runosta, johon oli juuri törmännyt. Runo on ilmeisesti Tuulikki Jääskeläisen. Tekstinpätkä osui ja upposi siinä määrin (ainakin näin raskaushormonien vaikutuksen alaisena) myös tähän uhmaiän ja riittämättömyyden tunteiden kanssa painiskelevaan äitiin, että sain ihan todella nieleskellä kyyneleitä sen luettuani. Runossa puhutaan meidän äitien vajavuuksista, inhimillisistä puutteista ja siitä syyllisyydentunnosta, kun tajuaa että ei osaa eikä pysty olemaan läheskään aina sellainen äiti kuin haluaisi olla. ”Jos kuulisi hetkenä sellaisena, kun mieli ei taivaisiin yllä, että selviät ihan kivasti ja äitinä riität kyllä.”
9 kommenttia:

 1. Ihana tuo runonpätkä. Tuon kun muistaisi koko ajan.

  Söpö äitienpäivä sullakin. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta. Toivottavasti siellä oli myös mukava äitienpäivä :)

   Poista
 2. Ihanat äitienpäivätunnelmat! Odotan jo sitä aikaa kun saa tuommoisen itse tehdyn kortin, siinä aukeaa padot varmasti. Liikkistä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut edes tajunnut, että aivan, nyt kun poika on päiväkodissa, saattaisin saada ekaa kertaa kortin. Kun siitä minulle sitten jo viikolla kertoi, olin melkein helpottunut, ettei se tullut täysin yllätyksenä ja siinäkös sitä sitten olisi ihmetelty kun äiti pillittää vaikka hän on tehnyt hienon kortin :D

   Poista
 3. Muistan kun joskus teininä noin 15 vuotiaana mietin että miten ihmeessä mun äiti on aina jaksanut olla niin haltioissaan kaikista itse tekemistä korteista/ompelu/askartelujutuista. Kun sen ikäisenä jo näki että ei niin hienoja ole. Nyt kun olen jo useamman aina saanut jos jostain kerhosta tai muusta minkä Viljo on tehnyt niin onhan ne ihan sairaan hienoja ja itse tehtyjä. Täällä ihan silmät kiiluu ihanasta runosta=) Tää riittämättömyys ja syyllisyys on kyllä yllättänyt minut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näinhän se menee. On tää äitiys vaan melkoinen tehvätä ja kokemus!

   Poista
 4. Ihanan äitienpäivän olet saanu viettää!

  Mulla olis muuten hassu haaste sulle blogissa <3

  VastaaPoista

Kiitos kun ilahdutat kommentillasi!
Lööv, Jona