tiistai 27. elokuuta 2013

Pitkäsäärinen kaunotar 50-luvulta


Ukkini kesämökillä, Saimaan rannalla, on tänä kesänä alkanut sukupolvenvaihdos, sillä muutaman viikon päästä 95 vuotta täyttävä ukkini ei ymmärrettävästikään jaksa enää paikasta huolehtia. Niinpä me ja vanhempani on alettu laittaa paikkaa enemmän omannäköiseksemme. Tavaraa pienessä mökissä piharakennuksineen on hirmuinen määrä, joten melkoista karsimista on tehty ja tiedossa vielä pitkään. Viime käynnillä toin sieltä tällaisen kauniin elegantin sarjapöydän. Äitini muisteli että tuo on ollut "aina" jo hänen lapsuudenkodissaan Porissa ja sieltä sitten vuosien saatossa kulkeutunut mökille. Hän arvioi pöydän olevan 50-luvulta.


 Puhdistin pöydät ja seuraavaksi pitäisi kai tarttua hiomapaperiin ja antaa kauniille pöydille uudet kerrokset lakkaa. Vaikka, toisaalta tuo halkeillut lakkapinta ja tummunut puu on sekin kaunis. Kuitenkin pöytiä tuossa jo joitakin päiviä katseltuani, uskon uuden lakkapinnan olevan oikea vaihtoehto, sillä se on paikoitellen todella huono ja jo irtoillutkin. Saako uusi lakkapinta kannatusääniä ruudun siltä puolen?

11 kommenttia:

 1. Mä jättäisin ne tommosiks, jos ei pinta lohkeile. Ja mulla on jotenkin jääny vähän huonohkoja fiiliksiä tuunausjutuista, nimim. upea musta tripptrappi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts :D Sen projektin puolustukseksi on sanottava, että rouva itse kävi ostamassa kiiltävää kalustemaalia. Tuosta oppineena nyt tiedän että maalin olisi pitänyt olla täyshimmeää ja levittimen mieluiten vaahtomuovitela.
   Sait mut kuitenkin vähän jännittämään, että kuinka tässä vielä käy! :P

   Poista
 2. Kiva sarjapöytä :)
  pöydissä on selluloosalakka, jonka poistaminen hiomalla on varsin kova homma. Kaavinraudalla siklataan ensin lakka pois ja vasta sitten hiotaan. Lakka kerroksia on monia, joten homma vie aikaa. Yleensä jalkojen lakkaus on hyvässä kunnossa, mutta kansi on krakeloitunut ja huonokuntoinen (selluloosa lakka haurastuu uv-säteilystä). Näin ollen voit kunnostaa vain kannen ja hoitaa jalkojen siistiminen huoltoöljyllä ja 0000 teräsvillalla. Kannen uudelleen lakkaukseen lakan pitää olla alkydipohjaista, koska selluloosalakan päällä ei vesiohenteien pysy. Esim. Unica super tai Helo toimii hyvin. Kiiltoasteista puolikiiltävä on armollisempi aloittelijalle kuin täyskiiltävä. Siveltimessä ei kannata säästää, vaan satsata laatuun ja joka lakkakerroksen välissä (sen siis kuivuttua) on tehtävä 240 hiomapaperilla kevyt välihionta, jolloin pinnasta tulee sileä ja kaunis.
  Kuulostaa hankalalta, mutta on aika simppeli toimenpide. Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, mikä tietopläjäys. Suurkiitos! Pari kertaa piti tuo prosessi tavata, kunnes sen sisäistin ja aloin uskoa että hyvä tästä vielä tulee. Uskaltaakohan kantta hioa koneella, miettii vielä laiskimus.

   Poista
  2. Konetta voi käyttää hiomiseen varovasti , mutta silloinkin vasta siklauksen jälkeen.
   Kuivakaavintaa ei voi välttää, koska selluloosalakka palaa kiinni hiontapaperii hiomalla koneella. Joten ensin kaapimella lakka pois ja viimeistely hiomalla joko käsin tai koneella (varottava ettei hio viilua puhki). Ja välihionta 240 paperilla käsin , koska sillä vaan pyyhkäistään pinnasta lakkaan laskeutunut pöly ja pystyyn nousseet puunsyyt alas.

   Poista
  3. Kiitos, näillä ohjein en yksinkertaisesti vain voi epäonnistua :D

   Poista
 3. Onpa todellakin kaunis pitkäsääri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidä peukkuja että se on vähintäänkin yhtä kaunis vielä mun DIY-käsittelyn jälkeen!

   Poista
 4. Moi.Viilutetun pöydän tai muunkaan huonekalun pintaa ei saa poistaa hiomalla.Se menee 95% varmuudella puhki, siis viilu.Pintaa voi hioa vasta sitten kun lakka on poistettu.Sikli on hyvä, jos lakkapinta on tiukassa sitä voi pehmittää Sinolilla ,laita päälle joku muovikelmu ettei denaturoitu etanoli haihdu liian nopeasti.Hionnat p100-240.
  Selluloosalakkaa löytyy ainakin Väripalvelu Tampere.Pyydä ruotsalaista.Ohenna se Sinolilla (tiedön siihen suositellaan tinneriä) tuo vaan on paljon hajuttomampi ja yhtä hyvä.2 osaa lakkaa 1 osa Sinolia.eka kerros ohuesti sitten paksuja kerroksia 4-5 x. Jos edellisestä lakkauksesta on alle tunti ei tarvi hioa.

  t Reijo Huhtamäki entisöintiope Tre

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, kiitos tästä ammattilaisen ohjeistuksesta! Usko tai älä, ohjeistus ei ole edes myöhässä, sillä saamaton kun olen, ovat pöydät edelleen tuossa samassa kuosissa kuin viime elokuussa olivat.

   Poista

Kiitos kun ilahdutat kommentillasi!
Lööv, Jona