Päätimme Pörpen
kanssa aloittaa viikon makeasti ja leivoimme eilen heti aamusta mokkapaloja.
Ette ehkä tienneetkään, mutta yksi missioni tässä elämässä on nostaa
mokkapalojen mainetta ja puoltaa niiden paikkaa kansalaisten kahvipöydissä.
Olen nimittäin huomannut, että ne luokitellaan helposti noloksi kasariherkuksi
tai lastenkutsujen leikkileivokseksi. Pidän sitä huutavana vääryytenä. Valmistamisen
helppous ja se että ne maistuvat myös lapsille, ei tee niistä sen huonompia
kuin vaikka sacherkakusta. Itse asiassa, tekemäni aidot mokkapalat eivät ole aina lapsille edes maistuneet juuri vahvan
mokkaisen makunsa takia.
Mokkapalareseptejä
riittää, mutta kehtaan väittää niistä osan olevan halpoja kopioita. Nämä halvat
kopiot lienevätkin syypää mokkapalojen profiilin romahtamiseen. Hyvän
mokkapalan häpeällisestä erottaa yksi ratkaiseva asia, eli kahvin puute
kuorrutuksessa. Tarkemmin ajateltuna kahviton mokkapala kun ei ole mokkaa
nähnytkään, on se pelkkä kaakaopala. Wikipedian mukaan rakkaalla lapsella on
monta nimeä: kahvi- tai suklaaruudut,
suklaapiirakka, masaliisa, ruotsinparas, musta makia,
halsualainen, suklaahyvä, rakkaudenpala sekä poikavauva.
Kuten nimityksestä ruotsinparas saatoitte jo päätellä, ovat ne ärsyttävän
tyylikkäiden ja onnellisten naapureidemme aikaansaannos. ”Ruotsissa
mokkapalat ovat klassikko, joita myydään useimmissa kahviloissa ja leivotaan
kotonakin innokkaasti. Alkujaan mokkapalojen resepti on peräisin ruotsalaisten
leipomisraamatusta nimeltään Sju sorters kakor, jonka ensimmäinen painos on
vuodelta 1945. Teos on suomennettu nimillä Seitsemän sortin leivonnaiset ja
Kodin herkkuleivonnaiset.” (lähde: kysy.fi)
Mokkapalat taittuvat moneen ja ne voi koristella nonparellien lisäksi,
mantelilastuilla, kookoshiutaleilla tai vaikka käyttämällä kahta erisävyistä
kuorrutusta. Siitä pitäisikö pohjan olla tumma vai vaalea, on varmasti montaa mielipidettä. Törmäsin taannoin myös reseptiin jossa kuorrutteeseen ei
tullut ollenkaan kaakaojauhetta vaan ainoastaan kahvia. Tällöin pohjan pitää
tietysti olla suklainen. Tuota versiota aion kyllä kokeilla, vaikka muuten
olenkin erittäin uskollinen mummolta saamalleni reseptille. En koskaan jaksa
keittää kahvia, vaan pidän aina kaapissa murukahvia leipomista varten. Sillä
kun saa nopsaan todella tujua kahvia, joka sopii leivonnaisiin. Sekoitan
murukahvin tilkkaan keitettyä vettä ja murun liuettua lisään kylmää, jolloin
saan jäähdytettyä vahvaa kahvia käden käänteessä.
Paras mokkapaloihin liittyvä muistoni on ajalta jolloin olin 8, eli kävin
koulussa toista luokkaa. Olimme olleet edellisenä päivänä myyjäisissä, joista
äitini oli ostanut mokkapaloja. Seuraavana aamuna ennen kouluun lähtöä muistan
mutustaneeni aamupalaksi mokkapalaa ja katselleeni meille juuri tulleen
kissanpennun touhuilua. Tarina, eli muistikuvani, ei kerro söinkö aamupalaksi
muuta, mutta se on sanottava että äiti ymmärtää myös aamusuklaan päälle, joten
kaikki on mahdollista. Lienee sanomattakin selvää, että mokkapalat nautitaan
kylmän maidon kanssa. Niin ja pohjataikinan maistelu kuuluu olennaisesti
leivontaprosessiin.
Kävimme Pärpän kanssa viemässä tänään mokkapalasen myös mummolleni, jolta
kyseinen Vitron tyttöjen mokkapalat -resepti on. Vitro oli yksityinen
laboratorio, jossa nyt jo 95-vuotias sairaanhoitajamummoni 60-luvun lopulla
työskenteli. Mummo muisteli Vitron sijainnen aivan Porin keskustassa,
kauppatorin laidalla. Hiljaisempina hetkinä oli ollut mukava katsella torin ihmisvilinää.
Mutta se muisteluista, sillä mokkapalavalistaja
päättää vuodatuksensa tähän.
Menkää ja tehkää
mokkapaloja.
En ole koskaan pahemmin välittänyt mokkapaloista, mutta tänään on selkeästi joku "käännä Emppu mokkapalojenkin faniksi" -päivä, koska sä kirjoitit aiheesta, sain meiliini reseptivinkkinä mokkapalat ja FB:ssa kaverini keskustelevat mokkapaloista. :D Eli rouva on hyvä ja tekee seuraavaksi aitoja mokkapaloja käännytettävälleen, kiitos.
VastaaPoistaHahaa, selvä peli :D Saamasi pitää!
PoistaTäällä toinen suuri mokkapalojen puolesta liputtaja! Helppoudesta voi olla montaa mieltä, mulla on ollut vaikeuksia saada kuorrutteesta ensinnäkin tarpeeksi paksu ja välillä on koostumuksen ollut liian löysä.. Tämä resepti siis testataan takuulla!
VastaaPoistaJes, soul sister! :) Olen huomannut, että voin sulattamisella vs. pehmentämisellä on vaikutusta asiaan ja usein poikkean sen verran alkuperäisestä reseptistä, etten levitä kuorrutetta kuuman pohjan päälle, koska silloin se valuu helposti reunoille ja jää keskeltä liian ohueksi. Tunnistan kyllä onegelmasi siis. Ehkäpä tomusokerin lisääminen (yli ohjeen) ja levittäminen lämpöisen pohjan päälle auttaisi? Mutta lohduttaudutaan sillä, että kyseessä on kuitenkin "vain" kosmeettinen haitta ;)
PoistaOn häpeällistä myöntää, etten ole koskaan leiponut mokkapaloja, ainoastaan syönyt kyläilyillä. Tosin en mä kovin innokas leipoja noin muutenkaan ole. Mutta sillä kokemuksella, joka mulla syönnistä on, niin olen sitä koulukuntaa, jonka mielestä pohja täytyy olla ruskea :) Mutta noin niin kuin muuten niissä ei ole kyllä mitään hävettävää, ihanaa mokkaista kuorrutetta ja kuohkeaa, kosteaa ja kaakaoista pohjaa, slurp.
VastaaPoistaMukava kuulla, että mokkapalat saavat hyväksynnän myös siltä suunnalta :D "Kuohkea, kaakaoinen pohja..." Nyt mun tekee mieli ruveta liepomaan uudestaan!
PoistaMinäkin rakastan mokkapaloja! Tosin itse laitan taikinaankin kahvia sekä fariinisokeria, jolloin paloista tulee ihanan kosteita ja mehukkaita, nams! Mokkapalaleivontaan siis!
VastaaPoistaVau! Lisää syitä poiketa mummon reseptistä! Kuinka paljon fariinisokeria, entä kahvia?
PoistaMä leivon mun mokkapalat edelleen seiskaluokan köksätunnilta säästäneelläni ohjeella . Otsikko on tuulomaan torttu. Mikälie versio, ero vaan tumma pohja. Hjn
VastaaPoistaOnpa jännä nimi! Mä en muuten muista että me oltais koskaan leivottu köksän tunnilla mokkapaloja :)
PoistaMä leivon mun mokkapalat edelleen seiskaluokan köksätunnilta säästäneelläni ohjeella . Otsikko on tuulomaan torttu. Mikälie versio, ero vaan tumma pohja. Hjn
VastaaPoistaMoi! Alla mummoni ohje mokkapaloihin. Taitaa olla muuten sama kuin sinun, mutta tässä käytetään ruokasoodaa ja kuorrutus on hieman erilainen. Ihan älyttömän hyvä leivonnainen!
VastaaPoistapohja:
2 kananmunaa
2 kkp (=kahvikuppia) sokeria (1 kkp on 2 dl)
1 kkp maitoa
3 kkp vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl vanilliinisokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
150 g sulatettua voita
kuorrutus:
1 pkt (ennen oli pienemmät paketit) tomusokeria
5 rkl sulatettua voita
5 rkl kylmää kahvia
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniliinisokeria
Paista 20 min 200 asteessa. Kuorrutus levitetään kuuman pohjan päälle.
Ja ei muuta kun leipomaan!
Onkin kyllä kovasti samanlainen, mutta joitakin eroja on. Pitänee testata ja katsoa kuinka erilainen on lopputulos. Kiitos :)
Poista